dijous, 25 de febrer del 2016

Examen

Hola, vaig a penjar les tasques de l'examen.

Universitat d'Alacant

Ací podem veure un vìdeo de la nostra professora.


dimecres, 24 de febrer del 2016

Queden hores per a l'exam

Aquesta setmana, que espere que siga l'última, encara que no he pogut emprar el temps que hauria desitjat, he estudiat i m'he preparat per a fer l'examen de l'assignatura TDAATILC. 

Ara mateix, com sempre, estic a última hora recopilant les tasques que no vaig lliurar a temps. Tot i que ja les vaig fer fa unes setmanes, encara no les he impreses per a lliurar-les a l'examen.

El que més por tinc per a l'examen de demà és cometre moltes errades, ja que no tindré l'ajuda del softvalencià, ho confesse. La veritat és que sempre se m'ha donat molt bé el valencià, tenia assumida de manera quasi natural (tot i que sóc de Bilbao) la gramàtica valenciana, pronoms febles, articles... Tot. Però des de l'any 2000 que vaig acabar COU no he fet ús del valencià per escrit. Ha sigut a aquest curs quan he pres consciència de com s'obliden les coses. 

Espere tindre sort demà.

Ah! I gràcies a les professores per la paciència.

divendres, 5 de febrer del 2016

Tema 5: aprenentatge a Internet (tasca recuperació)

Al tema 5 he pogut veure diferents recursos que hi ha a internet que són de molta utilitat per al procés d'ensenyament i aprenentatge.

A aquest tema hem vist hi ha diferències si parlem del "continent" o del "contingut".
Pel que fa al continent, ens referim a plataformes que poden servir per dur a termels processos d'ensenyament, una de les plataformes més famoses d'aquest tipus és Moodle.

D'una altra banda, tenim els continguts, que hem vist que aquests tipus de recursos serveixen per crear processos d'ensenyament-aprenentatge a internet, com per exemple:
WebQuests: una mena de recursos en què els alumnes realitzen una sèrie de tasques a traves d'una guia proporcionada pel professor. Normalment les webquests tenen les següents parts:

  • Introducció
  • Tasca
  • Procés
  • Avaluació
  • Conclusió
  • Orientació didàctica.
Les més habituals són els blogs, que com he pogut aprendre a aquesta assignatura ofereixen un ventall de possibilitats als mestres per a poder compartir els continguts amb els alumnes. I, per altra banda, la wiquipèdia, que es una mena d'enciclopèdia col·laborativa en la que cadascú pot fer la seua contribució al "saber" general. Aquesta eina la poden gaudir els alumnes quan tracten de cercar informació, no obstant això, quan hagen de fer treballs més científics aprendran que no és una font segura.

Pel que fa a la tasca d'aquest tema,he visitat una sèrie de webs per tal de trobar alguna que em pareguera interessant i penjar la seua descripció i l'URL al taulell que s'ha fet per a aquest tema. M'ha servit per a conèixer una interessant aplicació per a fer murals digitals

dijous, 4 de febrer del 2016

Informació a Internet (entrada blog tema 4)

En aquesta entrada tracte el que he conegut sobre les xarxes socials i les seues avantatges, a més dels inconvenients. Perquè la Xarxa està a la mà de tots, hi ha molta informació, aleshores hem de tindre cura amb els nostres alumnes.


He descobert les xarxes associades, enfocades a la docència i ací pose uns exemples:
http://internetaula.ning.com/
https://www.edmodo.com/?language=es&auto_selected_lang=true&logout=true&user_type=intl

En aquestes podem trobar intercanvi d'idees de quines eines poden utilitzar, hi ha fòrums on els docents comparteixen materials didàctics, eines, metodologies fins a projectes educatius.

Els grups estan classificats per temes, així és més fàcil trobar l'especialitat de cadascú. Edmodo té una eina per a contactar amb els alumnes, molt similar a la plataforma Moodle que utilitzem per a la capacitació. Sembla més fàcil d'utilitzar per als que no hem tingut molt contacte amb aquestes eines i és molt còmoda, es pot gaudir a qualsevol lloc on hi haja connexió a Internet. Edmodo també es digerix als pares, perquè poden estar informats de l'evolució dels fills, exàmens, qualificacions...

Crec que amb els alumnes podria utilitzar Edmodo per a comentar enllaços i sobretot vídeos. Es podrien penjar vídeos i així els alumnes els comentarien, això com a petit exemple de les moltes coses que es poden fer.

D'altra banda la idea d'Instagram m'ha agradat molt. Una activitat que em ve al cap seria la de, ara que tots tenen càmera al mòbil, fer que cadascú penge 3 fotos sobre una temàtica concreta i que tinga a veure amb la lliçó del dia i fer un concurs dins de la classe.

Diari (entrada tema 3) Xarxes Socials

A aquest tema, el 3, he fet estat veient unes quantes xarxes socials orientades a l'educació ambo l'objectiu de veure quin ús poden tindre i si serien bones eines per a emprar a dins d'un entorn de l'aula.

Tot i que he fet una bona recerca, m'agradaria parlar-vos d'una eina la qual he tingut el plaer de conéixer fa poc, ja que estic fent un altre curs que té a veure amb la meva activitat professional.

Aquesta eina és l'Edmodo:
Ací us copie un vídeo tutorial sobre l'Edmodo:


Tot i que a primera vista sembla que tinga la mateixa funció que el ja conegut Moodle, cal dir que, encara que he fet poc ús d'ella, crec que és més senzilla i més intuïtiva que el Moodle, es poden fer grups dins d'una mateixa aula, per assignatures i per grups d'alumnes.

La proposta seria fer uns deures orientats a una hora determinada pel professor, així aquest es pot assegurar de què tots els alumnes estan fent les tasques encomanades de cada dia. O siga, deures orientats en el que el professor puga resoldre dubtes al moment, mantenir actualitzats als alumnes que no hagen pogut assistir a l'aula el dia en qüestió.

En quant a la reflexió sobre les tecnologies mòbils:

Caldria dir que el que entenem ara mateix sobre la tecnologia mòbil no tes massa a veure amb el que seria la tecnologia mòbil a l'aula. És molt més. Es tractaria d'aprendre diversos temes amb "tablets" tàctils, ordinadors portàtils o telèfons mòbils.

La tecnologia mòbil la tenim present en tots els àmbits de la vida i per què no incloure-la a l'aula. Els professors han de tindre una mentalitat oberta i una formació adequada per poder utilitzar les noves tecnologies i poder aplicar-les a l´ educació.

Si es vol aplicar les noves tecnologies amb els alumnes mitjançant blogs, xarxes socials, aplicacions webs... És molt útil l'ús de diferents eines mòbils per a tindre sempre prop l'accés a les tasques, a més d'una bona connexió a Internet.

Amb la tecnologia mòbil podem tindre tot tipus d'aplicacions i continguts al nostre abast només en un sol clic. A més, els alumnes poden accedir, alhora, als mateixos continguts amb les indicacions del professor. Aquest pot deixar uns minuts per què els alumnes cerquen informació, vegen un vídeo, lligen articles i els comenten en grup, per xats o fòrums, fent un debat. La tecnologia mòbil, per tant, és una eina que no servix, només per treballar de forma individualitzada, sinó per a treballar cooperativament en gran grup.

Els alumnes no són només receptors, sinó que formen part activa del seu aprenentatge. És un pas molt gran per a la nova Educació, si tenim en compte la necessitat de què la tecnologia ha d'estar present a les aules.

Per concloure, cal que aprofitem totes les opcions que les TIC ens oferixen per tal d'obtenir un bon aprenentatge. Els joves milloraran el seu aprenentatge quan troben alguna cosa amb la qual connecten, i la tecnologia mòbil pot ser un bon Cavall de Troia

Ja he posat el twitt


dimecres, 3 de febrer del 2016

La llengua i les TIC (recuperació tasca tema 2)

En aquesta entrada us vaig a parlar del que he fet en una nova tasca per a l'assignatura "TIC i dinàmica d'aula aplicades al TILC". Concretament la tasca del tema dos, ja que he de posar-me al dia amb l'avaluació contínua.

Fent la cerca per internet he pogut familiaritzar-me i conéixer alguns dels diferents diccionaris on line de tants que hi han. 

Entre els que he pogut trobar i els he posat aprova, puc anomenar-vos el Diccionari d'estudis en Català, la web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Diccionari de l'enciclopèdia Catalana, l'Optimot i el Termcat.

En aquest tema també he pogut llegir un article molt interessant sobre les netiquetes, és a dir, les normes de bon ús i estil de la llengua quan la fem servir en la xarxa, sens dubte pense posar-les en pràctica.

I per últim, a aquest tema he conegut una utilitat que enguany no coneixia, el wordle, la qual he trobat molt divertida i molt interessant. Ací pose un exemple:

Recomanació d'un vídeo (tasca recuperació tema 1)

Ací os pose un vídeo sobre les TIC  a l'Educació Física

CONEIXIMENT PREVI SOBRE TIC (tasca recuperació tema 1)


Tenint en compte la meva poca experiència en docència i coneixements sobre TIC, comentaré el que sé sobre recursos i aplicacions que he utilitzat o que hi haja pogut tenir experiències amb els a la meva vida acadèmica.

En l'aula, és mòlt interessant per als alumnes l'ús de programes i aplicacions informàtiques que ja estan mòlt esteses. Per això només cal disposar d'un ordinador, un projector, una pantalla, i una connexió a internet o una pissarra digital. Siels alumnes pogueren tindre una tablet l'experiència seria més interactiva.

Algunes pàgines o aplicacions molt interessants en aquesta especialitat a l'hora d'impartir una classe i que a mi personalment m'agrada consultar, poden ser:

A continuació vos indique alguns enllaços d'interés que podríem fer ús moltes vegades:





dimecres, 27 de gener del 2016

Experiècies TIC a l'aula

Durant aquesta setmana, a més de llegir detingudament el contingut del tema 7, he dedicat temps a fer una recerca per a trobar noves idees pel que fa a l'ùs de les TIC a l'aula amb la finalitat de que la innovació puga ser eficient i original. 

Cal dir que he pogut treballar i fer la tasca amb més tranquil·litat i més de temps que altres setmanes, ja que enguany han canviat algunes circumstàncies a la meva vida professional, així que confie que es puga veure reflectit la faena que he fet en el resultat de la tasca.

Pel que fa a les qüestions que estan plantejades a la tasca, caldria dir que:

Competències TPACK: de totes les que he vist, potser, la que mes puc dominar seria la que fa referència  a la competència tecnològica tot i que crec que tin un gran nivell de domini de les noves tecnologies. Pel que fa a la competència que menys puc controlar seria la tecnològica disciplinar, ja que crer que encara trobe a faltar experiècia dins del aula per a poder tindre una opinió més crìtica.

Pel que fa al model d'aula que m'agradaria trobar quan vaja,  m'agradaria poder ser realista i no pecar d'ambiciós, aleshores podria conformar-me si no és massa per a demanar una aula amb una pissarra magnètica, connexió a l'Internet i un ordinador.

Aleshores, el que he tractat de fer és una recerca de diferents tipus de TICS, concretament tot el referit a les aules d'informàtica i les diferents possibilitats que oferixen als mestres dins d'aquesta, siga d'informàtica o una aula ordinària que es puga fer ús d'ordinadors. He tractat de que aquest disseny d'experiència a l'aula puga ser eficient i original. 

Entre les pàgines que he vist puc compartir aquestes amb vosaltres:
http://www.educacontic.es/blog/recursos-tic, aquesta té recursos per a totes les etapes educatives, i està molt actualitzada.
https://didactalia.net/comunidad/materialeducativo/recurso/skype-in-the-classroom/861ef431-3074-44ee-a195-6ca6ad878cae ; aquesta es la que em va donar la idea de la proposta de la tasca que he fet relativa a l'eina "Skype in the classroom"


De totes les propostes d'activitats que n'he trobat, potser, la que més m'ha agradat enguany ha sigut la que faig referència a la tasca, que és l'us de l'eina Skype dins de l'aula "Skype in the class". Tot i que aquesta eina està dissenyada per a l'anglés, encara trobe que espot servir molt per a altres llengües, com en aquest cas del Valencià.

dimecres, 20 de gener del 2016

Maquinari TIC

Des del meu punt de vista el primer que m'agradaria ressaltar és que la tecnologia en sí no és una ferramenta positiva ni negativa. Depèn de l'orientació i l'ús que li done el mestre. No pel fet de tindre un ordinador, un iPad o un mòbil significa que s'està fent una classe innovadora I motivadora. Tal com apareix al vídeo. Una de les funcions, així doncs, dels professionals de l’educació, és utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica. En aquest sentit, cal saber quines són les eines tecnològiques més útils en les tasques d’ensenyar i aprendre en cada una de les àrees del currículum, i també aplicar-les en la pràctica pedagògica quotidiana, de manera que facilitin al màxim l’aprenentatge. Per aquesta raó cal establir metodologies innovadores i creatives, i recursos organitzatius adaptats als nous mitjans disponibles, que permetin emprar la tecnologia de manera eficient i extreure’n el potencial màxim en tots els àmbits de l’ensenyament i l’aprenentatge. La tendència dels països més avançats és que el domini de les TIC esdevingui ben aviat una competència instrumental bàsica, i les proves PISA inclouen l’avaluació de la comprensió lectora en l’entorn digital. Si els alumnes tenen un ordinador en classe I els donem un document PDF, quina tecnologia estem usant? És el mateix que el llibre però només canviant els suport? M'agradaria destacar que Einstein ens deia que sinó t'agrada aconseguir els mateixos resultats no fages sempre el mateix. Aleshores, si vols realment aconseguir classes diferents e innovadores has d'emprar noves ferramentes. Aleshores s'ha d'emprar les tics Sempre tenint en compte aquest aspecte. Cal que comencem la tasca educativa en relació amb l’ús responsable d’Internet i de les TIC des de ben xiquets. Tot i que les noves tecnologies i, en especial Internet, són particularment valuoses com a eines educatives i ens faciliten l’accés a tota mena d’informació, a relacionar-nos i comunicar-nos de noves maneres i tenir noves possibilitats, hi han molts perills que cal conèixer per poder prevenir-los, molt més encara quan es tracta d’educar xiquets en les primeres etapes de la vida. El primer que hem de tindre en compte és saber què volem aconseguir amb Ella... quina ferramenta anem a emprar en funció del nostre objectiu. Si el que vols és repassar les tables de multiplicar per exemple, buscarem una ferramenta que s'adapte a les nostres necessitats. Com ara aquesta pàgina web de jugar:
http://concurso.cnice.mec.es/cnice2006/material077/oca/portada_content.html
Una volta tinguem el nostre objectiu establert, aleshores ens plantegem la metodologia. Els alumnes fan el Joc? El mestre fa el Joc? Qui participa? Només un alumne o més d'un?