dimecres, 27 de gener del 2016

Experiècies TIC a l'aula

Durant aquesta setmana, a més de llegir detingudament el contingut del tema 7, he dedicat temps a fer una recerca per a trobar noves idees pel que fa a l'ùs de les TIC a l'aula amb la finalitat de que la innovació puga ser eficient i original. 

Cal dir que he pogut treballar i fer la tasca amb més tranquil·litat i més de temps que altres setmanes, ja que enguany han canviat algunes circumstàncies a la meva vida professional, així que confie que es puga veure reflectit la faena que he fet en el resultat de la tasca.

Pel que fa a les qüestions que estan plantejades a la tasca, caldria dir que:

Competències TPACK: de totes les que he vist, potser, la que mes puc dominar seria la que fa referència  a la competència tecnològica tot i que crec que tin un gran nivell de domini de les noves tecnologies. Pel que fa a la competència que menys puc controlar seria la tecnològica disciplinar, ja que crer que encara trobe a faltar experiècia dins del aula per a poder tindre una opinió més crìtica.

Pel que fa al model d'aula que m'agradaria trobar quan vaja,  m'agradaria poder ser realista i no pecar d'ambiciós, aleshores podria conformar-me si no és massa per a demanar una aula amb una pissarra magnètica, connexió a l'Internet i un ordinador.

Aleshores, el que he tractat de fer és una recerca de diferents tipus de TICS, concretament tot el referit a les aules d'informàtica i les diferents possibilitats que oferixen als mestres dins d'aquesta, siga d'informàtica o una aula ordinària que es puga fer ús d'ordinadors. He tractat de que aquest disseny d'experiència a l'aula puga ser eficient i original. 

Entre les pàgines que he vist puc compartir aquestes amb vosaltres:
http://www.educacontic.es/blog/recursos-tic, aquesta té recursos per a totes les etapes educatives, i està molt actualitzada.
https://didactalia.net/comunidad/materialeducativo/recurso/skype-in-the-classroom/861ef431-3074-44ee-a195-6ca6ad878cae ; aquesta es la que em va donar la idea de la proposta de la tasca que he fet relativa a l'eina "Skype in the classroom"


De totes les propostes d'activitats que n'he trobat, potser, la que més m'ha agradat enguany ha sigut la que faig referència a la tasca, que és l'us de l'eina Skype dins de l'aula "Skype in the class". Tot i que aquesta eina està dissenyada per a l'anglés, encara trobe que espot servir molt per a altres llengües, com en aquest cas del Valencià.

dimecres, 20 de gener del 2016

Maquinari TIC

Des del meu punt de vista el primer que m'agradaria ressaltar és que la tecnologia en sí no és una ferramenta positiva ni negativa. Depèn de l'orientació i l'ús que li done el mestre. No pel fet de tindre un ordinador, un iPad o un mòbil significa que s'està fent una classe innovadora I motivadora. Tal com apareix al vídeo. Una de les funcions, així doncs, dels professionals de l’educació, és utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica. En aquest sentit, cal saber quines són les eines tecnològiques més útils en les tasques d’ensenyar i aprendre en cada una de les àrees del currículum, i també aplicar-les en la pràctica pedagògica quotidiana, de manera que facilitin al màxim l’aprenentatge. Per aquesta raó cal establir metodologies innovadores i creatives, i recursos organitzatius adaptats als nous mitjans disponibles, que permetin emprar la tecnologia de manera eficient i extreure’n el potencial màxim en tots els àmbits de l’ensenyament i l’aprenentatge. La tendència dels països més avançats és que el domini de les TIC esdevingui ben aviat una competència instrumental bàsica, i les proves PISA inclouen l’avaluació de la comprensió lectora en l’entorn digital. Si els alumnes tenen un ordinador en classe I els donem un document PDF, quina tecnologia estem usant? És el mateix que el llibre però només canviant els suport? M'agradaria destacar que Einstein ens deia que sinó t'agrada aconseguir els mateixos resultats no fages sempre el mateix. Aleshores, si vols realment aconseguir classes diferents e innovadores has d'emprar noves ferramentes. Aleshores s'ha d'emprar les tics Sempre tenint en compte aquest aspecte. Cal que comencem la tasca educativa en relació amb l’ús responsable d’Internet i de les TIC des de ben xiquets. Tot i que les noves tecnologies i, en especial Internet, són particularment valuoses com a eines educatives i ens faciliten l’accés a tota mena d’informació, a relacionar-nos i comunicar-nos de noves maneres i tenir noves possibilitats, hi han molts perills que cal conèixer per poder prevenir-los, molt més encara quan es tracta d’educar xiquets en les primeres etapes de la vida. El primer que hem de tindre en compte és saber què volem aconseguir amb Ella... quina ferramenta anem a emprar en funció del nostre objectiu. Si el que vols és repassar les tables de multiplicar per exemple, buscarem una ferramenta que s'adapte a les nostres necessitats. Com ara aquesta pàgina web de jugar:
http://concurso.cnice.mec.es/cnice2006/material077/oca/portada_content.html
Una volta tinguem el nostre objectiu establert, aleshores ens plantegem la metodologia. Els alumnes fan el Joc? El mestre fa el Joc? Qui participa? Només un alumne o més d'un?